Invloed van fel licht op ons circadiaanse ritme

Dr. Andrew Huberman, een neurowetenschapper en professor aan Stanford University, heeft gesproken over het belang van het vermijden van fel licht overdag en 's avonds.

Volgens hem kan blootstelling aan fel licht overdag (liefst meteen in de ochtend half uurtje) onze stemming alertheid en cognitieve prestaties verbeteren, terwijl blootstelling aan fel licht ’s avonds (na 22 uur) onze slaap kan verstoren en ons circadiaanse ritme negatief kan beïnvloeden.

Opm:

  • Het circadiaans ritme is een interne klok die ongeveer 24 uur duurt en ons slaapritme reguleert en andere belangrijke processen ondersteunt, zoals onze lichaamstemperatuur, hormoonafgifte en metabolisme. Het wordt ook wel het biologische dag-nacht ritme of bioritme genoemd en vindt plaats bij alle levende organismen, waaronder de mens. Het circadiaans ritme wordt vooral beïnvloed door licht, met name door de blootstelling aan fel licht overdag en het vermijden van fel licht in de avond, wat belangrijk is voor een gezonde slaap-waak cyclus.
  • Blauw lichttherapie is een behandeling die gebruik maakt van blauw licht om bepaalde aandoeningen te behandelen. De therapie wordt bijvoorbeeld toegepast bij depressieve klachten. Daarnaast kan lichttherapie met blauw licht helpen bij het verminderen van de aanmaak van melatonine in de hersenen, waardoor de slaapbehoefte kan verminderen. Dit komt doordat het blauwe licht de retinale glanglioncellen in het oog stimuleert, die vervolgens een signaal naar de suprachiasmatische kern in onze hersenen sturen. Het kan zijn dat blauw lichttherapie valt binnen de aanvullende verzekering en vergoed wordt door alle verzekeraars, maar dit kan verschillen per behandeling en verzekeraar.

Gebrek aan blootstelling aan fel licht, vooral blauw licht, kan ons circadiane ritme beïnvloeden, dat onze slaap-waakcyclus reguleert. In de wintermaanden, wanneer de dagen korter en donkerder zijn, krijgen we mogelijk niet genoeg blootstelling aan natuurlijk licht, wat kan leiden tot stemmingswisselingen en zelfs seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Tip:

Dr. Huberman stelt voor om 's ochtends (het liefst meteen na het ontwaken) minstens 20-30 minuten naar buiten te gaan om blootstelling aan natuurlijk licht en blauw licht te krijgen.  In de zomer is 5minuten al genoeg. Als alternatief kan het gebruik van apparaten voor lichttherapie die helder, met blauw verrijkt licht uitstralen, ook nuttig zijn.

Samenvattend, het advies van Dr. Huberman om 's avonds fel licht te vermijden en overdag blootstelling aan fel licht te zoeken, is gebaseerd op wetenschappelijk bewijs van de impact van licht op onze fysiologie en psychologie.